In de binnenstad van Alkmaar hangen op veel plaatsen toezichtcamera’s. De toezichtcamera’s zorgen mede voor de veiligheid van bewoners en bezoekers van de binnenstad ze worden live uitgekeken en kunnen achteraf na een incident worden uitgekeken om te kunnen beoordelen wat er precies tijdens het incident is gebeurd en tevens worden gebruikt ter ondersteuning van de opsporing van verdachten van een strafbaar feit. De beelden van deze camera’s worden overigens meestal live uitgekeken op de gemeentelijke toezichtcentrale van de Alkmaarse Handhaving, als de beelden niet live worden uitgekeken worden de beelden opgenomen om ze later uit te kunnen kijken.
Alkmaar heeft tevens de beschikking over burgemeesterscamera’s om ingezet te worden in uitzonderlijke gevallen (op basis van de Gemeentewet artikel 151c). Na ernstige incidenten kan de burgemeester aan de officier van Justitie vragen om de inzet van een burgemeesterscamera, naar onze mening een uitstekend middel om slachtoffers en betrokkenen van een incident een (extra) veiligheidsgevoel te bieden na een ernstig incident. In veel gevallen heeft de inzet van de burgemeesterscamera een positief effect.
De Onafhankelijke Partij Alkmaar is vanaf het begin aanjager geweest van cameratoezicht. In de binnenstad, in het Alkmaarse uitgaansgebied, De Mare en bij AZC’s. Nu het cameratoezicht in deze gebieden een vaste waarde is lijkt het OPA het juiste moment om te kijken naar een bredere inzet van toezichtcamera’s in Alkmaar.
OPA heeft het volgende plan, schaf 10 mobiele flexcamera’s aan die op een eenvoudige manier kunnen worden geplaatst. De camera’s worden op dezelfde manier uitgekeken door de eigen Alkmaarse toezichtcentrale van Handhaving, net zoals de camera’s in het Alkmaarse uitgaansgebied. De geldende regelgeving is ook op deze camera’s van toepassing. OPA is van mening dat met de introductie van de flexcamera’s adequaat kan worden ingesprongen op incidenten in de wijken en dorpen. Indien er geen dringende redenen zijn om een flexcamera in te zetten op een ‘hotspot’ kunnen ze preventief worden ingezet in o.a. parken en andere plekken waar ze kunnen bijdragen aan de veiligheid.
Omdat dit een nieuwe vorm van inzet van toezichtcamera’s is zullen de mogelijkheden moeten worden onderzocht. De flexcamera’s kunnen worden ingezet in parken, op plekken die als onveilig worden ervaren, bij fietstunnels rond een station, bij sportvelden, bij een kermis enz. Het voordeel van deze flexcamera’s is dat ze snel verplaatst kunnen worden naar een nieuwe ‘hotspot’ waar bijvoorbeeld een incident heeft plaatsgevonden of als onveilig wordt ervaren.
OPA heeft de volgende artikel 42 vragen aan het College van B&W:
1. Is het college bereid om onderzoek te doen naar de mogelijkheid tot inzet van de bovengenoemde flexcamera’s? zo nee waarom niet?
2. Is het college het met OPA eens dat de inzet van flexcamera’s een goede bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in Alkmaar? Zo nee, waarom niet?
3. Is het college bereid om de raad uitgebreid te informeren over de te nemen stappen om het bovengenoemde plan uit te voeren? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college het met OPA eens dat de Alkmaarse wijken en dorpen ook recht hebben op extra toezicht door middel van flexcamera’s? Graag uw antwoord motiveren.
In afwachting van uw reactie,
Met vriendelijke groet,
Jan Hoekzema
Raadslid Onafhankelijke Partij Alkmaar