Ook in Alkmaar is de afgelopen tientallen jaren de natuurlijke afweer van veel mensen zwakker geworden vanwege de verstedelijking en moderne levensstijl. Hun immuunsysteem is bijvoorbeeld niet meer bekend met diverse onschuldige bacteriën. Het reageert overdreven wanneer het lichaam ermee in contact komt. Het gevolg is een toename aan astma en allergieën. Dit leiden we af van een recente publicatie in het Noordhollands Dagblad (*1) en andere media.
Dat buiten spelen en daarbij 'vies' worden niet stout maar juist gezond is en helpt bij het voorkomen van de opmars van allergieën en astma wordt wetenschappelijk bevestigd door onderzoeksuitkomsten van het Longfonds, ondersteund met cijfers van langdurig onderzoek in Finland; '...tussen 2008 en 2018 daalde het aantal bezoeken aan de eerste hulp van kinderen met astma met 62 procent. Bij het begin van het programma had 20 procent van de astmapatiënten een ernstige, niet goed te beheersen vorm van astma. Dat was in 2016 nog maar 2,5 procent. Het aantal kinderen dat een speciaal dieet moest volgen voor hun allergie nam af met 40 procent'. (*2)
Belangrijke uitgangspunten zijn dat de weerbaarheid van het immuunsysteem van een mens vooral in de eerste duizend levensdagen wordt opgebouwd en ook het ’kalibreren’ van het immuunsysteem van jonge kinderen gebaat is bij contact met lichaamsvreemde micro-organismen.
"Als een kind aan het spelen en wroeten is in het bos of een stukje aarde komt het in aanraking met miljoenen micro-organismen als schimmels en bacteriën die daar leven. Het besef moet terugkomen dat veel buiten zijn en in contact zijn met zaken die nu vaak 'vies' worden genoemd, juist heel gezond is", zegt Hermelijn Smits, hoogleraar Immunologie aan het Leiden UMC.
Het Longfonds heeft afgelopen week de eigen en Finse onderzoeksresultaten aan GGD's, consultatiebureaus, gemeenten en andere wetenschappers gepresenteerd. (*3)
Naar buiten, wroeten in het groen, vers eten, contact met dieren; het helpt enorm, blijkt maar weer. Wat kunnen wij hier in Alkmaar als gemeente extra aan doen? De Onafhankelijke Partij Alkmaar is meer dan ooit overtuigd van de waarde van mogelijke gemeentelijke initiatieven waarmee astma en allergieën voorkomen kunnen worden en daarom stellen wij het college de volgende vragen in het kader van art. 42 RvO:
1. Is het college op de hoogte van de onderzoeksresultaten van het Longfonds en ook de 'Finse' aanpak?
a) Is het u bekend of de GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin en consultatiebureau's ingelicht zijn en of zij een actieve rol aan verbinden aan de bevindingen in bijvoorbeeld de communicatie naar ouders/opvoeders van pasgeborenen of op een andere wijze?
2. Welke mogelijkheden ziet het college om in de buitenruimte structureel meer plek te bieden waar kinderen 'lekker vies' buiten kunnen spelen?
a) Welke mogelijkheden kunt u aangrijpen om meer natuurlijke speelplekken ook bij nieuwbouw, planontwikkeling en herinrichting te borgen?
b) Is het college bereid om scholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en soortgelijke organisaties in onze gemeente te wijzen op het belang van, en te stimuleren in het vergroenen van schoolpleinen, speeltuinen en opvangplekken?
c) Zo ja, hoe en op welke termijn?
3. Kunt de raad uiterlijk in kwartaal 3 de hoogte brengen van concrete actie(-s) door de gemeente met betrekking tot bovenstaande?
Met vriendelijke groet,
Ruud van Lier
Onafhankelijke Partij Alkmaar
*2: (bron: https://nos.nl/artikel/2559645-in-finland-keldert-het-aantal-astmapatienten-wroeten-in-de-aarde-helpt)
*3: (bron: https://www.longfonds.nl/nieuws/finse-les-meer-natuur-minder-astma)