Electriciteitshuisjes op komst..
Geef inwoners inzicht en inspraak

De energietransitie vergt een grote uitbreiding van het aantal elektriciteitshuisjes waarbij in de komende jaren honderden nieuwe exemplaren geplaatst moeten worden in de gemeente Alkmaar.
Omdat bewoners zich overvallen zouden kunnen voelen door de plaatsing van trafohuisjes of andere bovengrondse infrastructuur in hun straat of wijk stelt OPA voor dat de gemeente er voor zorgt dat de plaatsing en plek van dergelijke objecten inzichtelijk gemaakt wordt door inwoners op de hoogte te stellen.
Het mogelijk maken van het realiseren van creatief vormgegeven elektriciteitshuisjes (met een uiterlijk gerelateerd aan bijvoorbeeld een wijk-, buurt-, kern- of dorpsthema) zoals in andere gemeenten lijkt ons daarbij een goed aanvullend idee.

Daarom stellen wij het college de volgende vragen in het kader van art. 42 RvO:

 

  1. Bent u bekend met de werkwijzen in andere gemeenten waar inwoners zichzelf via een overzicht op de hoogte kunnen stellen danwel actief op de hoogte gebracht worden door de plaatser/netbeheerder van de komst en plekken van bovengrondse infrastructuur zoals electriciteitshuisjes?(*1, 2, 3)

  2. Bent u bereid om inwoners de gelegenheid te geven zich op de hoogte te stellen van danwel actief te (laten) informeren over de komst van een elektriciteitshuisjes in zijn/haar straat of wijk? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

  3. Bent u bereid om inwoners op de hoogte te (laten) stellen van de mogelijkheid om elektriciteitshuisjes (en andere bovengrondse infrastructuur) aan te vullen met een vormgeving of maskering welke aansluit bij de wensen van omwonenden? Dit zodat deze huisjes beter (en mooier) ruimtelijk kunnen worden ingepast op initiatief van inwoners die dat willen in afstemming met de netbeheerder.
    Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

  4. Bent u bereid om inwoners (structureel) de mogelijkheid tot inspraak te (laten) geven op de locatiekeuze en het uiterlijk door middel van het opstellen van een participatie traject of stappenplan voor het paatsen van nieuwe huisjes door en in afstemming met de netbeheerders? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Met hartelijke groet,

Ruud van Lier

Onafhankelijke Partij Alkmaar

 

 

Toelichting

*1 Recente berichtgeving lokale media:

https://streekstadcentraal.nl/60178030-meer-stroom-minder-plek-steeds-meer-trafohuisjes-nodig-in-regio

*2 Voorbeeld formulier Liander 'Pimp een elekriciteitshuisje':
https://www.liander.nl/elektriciteitshuisjes/pimp-een-elektriciteitshuisje/aanvragen

*3 Voorbeeld Amersfoort:
https://www.amersfoort.nl/kunstwerk-op-transformatorhuisje-amersfoort

 


Onder ruimtelijke inpassing wordt verstaan de locatiekeuze, vormgeving en maskering.

-Locatiekeuze: waar past het kunstwerk best op basis van bijvoorbeeld technische specificatie, suggesties omwonenden over het aangezicht en uitvoerbaarheid

-Vormgeving: bijvoorbeeld op de grond of (deels) verzonken, uiterlijk en zichtlijnen

-Maskering: bijvoorbeeld in het groen, te voorzien van omringend groen of inpandig

Houdt lokale politiek onafhankelijk

OPA staat voor de inbreng van burgers. Inwoners weten immers beter wat er speelt dan ambtenaren en bestuurders achter hun bureau. Volg de Onafhankelijke Partij op onze social media kanalen, schrijf u in op onze nieuwsbrief of neem direct contact op met onze raadsleden.