Leve de Kringloop!

Leve de Kringloop! Het kwam er een beetje ‘zuunig’ uit, in het vragenuurtje van de raad, afgelopen donderdag, maar de wethouder Overstad beloofde dat hij de plannen van Kringloopbedrijf Rataplan ‘niet zou tegenwerken’. Maar het was tenminste iets.

OPA stelde vragen aan het college, omdat Rataplan het pand waarin ze zitten heeft gekocht en nu zelf verder kan gaan met de kringloopwinkel op Overstad. Die maakt deel uit van het ‘Bazaargebied’, een gebied dat OPA een warm hart toedraagt, omdat je daar voor weinig geld mooie spullen kunt kopen. Dat is fijn voor mensen met een kleine portemonnee, ook voor verzamelaars én voor mensen die vinden dat gebruikte spullen een tweede kans verdienen. Duurzaam dus, of met mooie woorden: het draagt bij aan de circulaire economie.

Maar de huidige stadsregering heeft een streep gezet door dat Bazaargebied. Zij willen bouwen, bouwen, bouwen: veel woningen, direct aan het spoor, bij het poppodium en de bioscoop, maakt niet uit. Terwijl er genoeg andere plekken langs het Kanaal zijn om huizen te bouwen.
Nu zetten de kringloopbedrijven, met RataPlan Alkmaar voorop en met een beetje steun van eigenaar HGA (

Column