Toegankelijkheid binnenstad een puinhoop

OP DE KOFFIE BIJ: Willem Assies

Binnenstadsbewoner Willem maakte zich eerder dit jaar druk over de toegankelijkheid van de binnenstad voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Het huidige beleid wat betreft parkeervergunningen en ontheffingen komt nog steeds neer op 'autootje pesten'.

Bewoners kunnen amper bezoek ontvangen of voor de deur afgehaald worden. Dagelijks worden bezoekers en toeristen van onze stad onterecht bekeurd door de onduidelijke situatie en ondernemers kunnen hun klanten en leveranciers steeds slechter ontvangen.
Een absurde situatie die maar voortduurt, met honderden boetes, rechtszaken tegen Gemeente Alkmaar en zelfs een uitnodiging van De Rijdende Rechter tot gevolg. In dat laatste had CDA wethouder Van Zon geen zin en inmiddels verwijst de gemeente bewoners met klachten door naar bewonersorganisaties zoals Hart van Alkmaar.

OPA-raadslid Ruud Van Lier ging op de koffie bij op de Oudegracht gevestigde bewoner en ondernemer Willem Assies. Met andere benadeelden vocht hij eerder bekeuringen aan voor de rechter en met succes; het gerecht stelde gemeente Alkmaar in het ongelijk. Toch duurt de ellende nu al 2,5 jaar en de bereikbaarheid verslechtert alleen maar door nieuw beleid.

BEZOEK VOOR BEWONERS?
Willem vertelt: ‘Waar de mensen eerst voor 11 uur in konden rijden, parkeren voor een bezoek of gesprek op kantoor en daarna weer uitrijden wil de gemeente nu ook gaan handhaven dat de bezoekers/leveranciers voor 11 uur weg zijn. Dat houdt in dat de leveranciers die in de stad moeten zijn heel snel moeten laden en lossen om weer een bekeuring te voorkomen; dit is niet te doen. Daarbij is het voor bezorgers ook totaal onduidelijk waar zij wel of niet mogen komen door de idiote bebording, vage regelgeving en verwarrende paaltjes. Dat geldt ook voor bezoekers van ons kantoor: om 10 uur de afspraak en dan voor 11 uur weg? En voor het bezoek van de bewoners: voor 11 uur weg, ook als je minder valide bent. Het heeft lang genoeg geduurd; dat bewoners en bezoekers pesten.’

LADEN EN LOSSEN; WEER DE KLOS!
Willem vervolgt: ‘Als er een leverancier twintig pallets komt afleveren, moeten we er dan rekening mee houden dat daar een bepaalde tijd voor nodig is om te lossen en dat de chauffeur vóór 11:00 weer de stad uit is? Ik vind het ook vreemd dat ik met mijn bezoekersvergunning alleen tijdens venstertijden bezoek mag ontvangen. Er werd tijdens een gesprek met de gemeente gemeld dat mijn bezoek maar ergens anders moet parkeren. Dit terwijl er overdag op de grachten voldoende plek is. Dus ik betaal voor een bezoekerskaart en/of digitale bezoekersvergunning die ik eigenlijk niet kan gebruiken!’
Dit probleem is volgens OPA gemakkelijk op te lossen door, zoals al op de bebording staat, vergunninghouders gewoon toe te laten in het afgesloten gebied. Willem Assies ontvlucht met zijn bedrijf (Diamond FX) de binnenstad en heeft inmiddels besloten te verhuizen.

Na ons gesprek is duidelijk geworden dat in ieder geval ambtenaren er geen oren naar hebben om de bovenstaande punten te verbeteren.
Willem staat vandaag, 30 Augustus 2019, voor de 3e keer voor de rechter.

De OPA-fractie is zeer benieuwd naar de reactie van de Gemeente.

Column