HENK’S BLOG: VEEL BOUWEN, PRIMA. MAAR GEEN DDR-AANPAK OP OVERSTAD!

Deze coalitie van VVD tot GroenLinks wil het Bazaargebied (tussen Zijperstraat en Pettemerstraat) ombouwen tot een woongebied. Dat is zeer ongewenst en enorm zonde van de verspilde kansen voor dit gebied.
Overstad moet een economische aanvulling zijn op winkelen in de historische binnenstad. Naast wonen in Overstad moet er sprake zijn van cultuur, entertainment, horeca, ambachtelijke bedrijfjes en een bazaargebied met ruimte voor de zaken met de tweedehands spullen. Dat geeft levendigheid en juist daarom zullen jongeren er graag willen wonen. Ook voor de mensen die een dagje Alkmaar doen is een bazaargebied heel aantrekkelijk.

Met Delft is Alkmaar een van de weinige grotere steden, die zo’n gebied met kansen tegenover het centrum heeft liggen. Die kansen kunnen we maar 1 keer verzilveren. Ruim een jaar geleden gingen de neuzen van de pandeigenaren in het Bazaargebied een heel eind de goede kant op. De gemeente is aldaar met haar bezittingen aan grond en gebouwen een belangrijke speler. Het nieuwe college dreigt nu de gemakkelijke weg in te slaan en daar krijgen we tot in lengte van jaren heel veel spijt van.

Met enkel een woonfunctie wordt het met Overstad als aanvulling op het historische centrum helemaal niets. Een horror visioen met zielloze en troosteloze woonblokken doemt op. Dan wordt het ’klein Purmerend aan het Noord-Hollands kanaal’, dus Overstad als mini-slaapstad. Hopelijk steekt de gemeenteraad daar een stokje voor. Ben benieuwd hoe recht de partij-ruggen blijven na alle stellige uitspraken in het verleden.

Henk AdriaanseColumn