VICTOR’S BLOG: ‘Als je van ver kijkt is 50 meter net zo groot als de Grote Kerk’

Gisterenavond hebben we in de gemeenteraad de eerste bespreking gehad over de Kanaalzone. Er moeten in Alkmaar veel woontorens verschijnen van 35 en op sommige plekken zelfs 50 meter hoog. Het college was volledig aanwezig. Het moet gezegd: dat geeft uitstraling. En zorgt er ook meteen voor dat er eigenlijk geen verschillen zijn tussen de vijf coalitie partijen: Groen Links, PvdA, CDA, VVD en D’66, ze zijn het eigenlijk gewoon met elkaar eens.
Kiezers kunnen het soms niet geloven; maar zo werkt dit lokaal, inmiddels een afspiegeling van de landelijke mores.

Dat je in een coalitie van de VVD tot en met GroenLinks zit en onderling af en toe compromissen moet sluiten is te begrijpen. Maar dat de hele identiteit van je partij daarmee verloren gaat is soms lastig te begrijpen.
Neem bijvoorbeeld het CDA, in april nog duidelijk voor een hoogte op Overstad niet hoger dan de Grote Sint LaurensKerk (35 meter). Nu opeens voor 50 meter. Gosse Postma -een door mij zeer gewaardeerd raadslid omdat hij vaak verwoord wat leeft in de stad- maakte het nu wel erg bont door mij uit te leggen dat deskundigen zeggen dat als je van een grote afstand kijkt, 50 meter even hoog is als de 35 meter van de Grote Kerk.

...

Ja, zonder bril misschien, als je bijziend bent. Maar politiek gezien toch wel een beetje blind voor de werkelijkheid.

Victor Kloos

p.s. Terugkijken kan via https://alkmaar.raadsinformatie.nl/…/Commissie%20Ruimte%20%…

Column