VICTOR’s BLOG: ‘DE RAAD GAAT ER NIET OVER’

Geamuseerd heb ik de analyse gelezen in het NHD over het veiligheidsdebat in de raad. Burgemeester Bruinooge zou de hele tijd oogcontact gezocht hebben met mij, omdat wij van OPA een aantal aanscherpingen willen in de kadernota Veiligheid. En hij zei steeds vaker tegen de commissie dat zij er niet over gaan. Het NHD noemde het zelfs een ‘oorlog’ die er tussen mij en Bruinooge zou hebben gespeeld in het verleden. Het was bijna een psychologisch stuk. En dat in een debat over veiligheid...

OPA staat voor een stringent veiligheidsbeleid. Met meer toezichthouders, meer camera’s en een lik op stuk beleid. Daar heeft OPA in de tijd dat wij in het college zaten ook op ingezet. En aan het einde van die periode is Alkmaar ook gestegen op de veiligheidsladder. Daarover zei Bruinooge ook dat hij dat samen met mij (als wethouder veiligheid in die periode) had bereikt. Samen met het gehele college van toen. Zo sportief is Bruinooge wel.

Jammer en een gemiste kans dat hij dit beleid met zijn nieuwe vrienden niet voortzet. Hij gaat er - zoals hij nu zegt - helemaal alleen over. Maar waarom dan die verhullende woorden in de kadernota waarin geen concrete doelstellingen, bijvoorbeeld zoveel percentage minder inbraken, minder auto-inbraken en vernielingen genoemd? Daar kun je toch mee scoren als burgervader?
OPA is voor resultaatgericht werken en wil graag geld uitgeven voor veiligheid. Dat doet deze nieuwe stadsregering ook ... maar de resultaten mogen niet meetbaar zijn? ‘Uw raad gaat er niet over.’ werd in die vergadering wel iets te vaak gezegd. Maar veiligheid gaat toch alle Alkmaarders aan het hart?


Mijn partij zal een verwoede poging doen om het veiligheidsbeleid aan te scherpen. Dat verdienen de inwoners van Alkmaar. Ik ben druk bezig met het maken van voorstellen hiertoe voor in de raad van 4 april. Benieuwd hoe de stemming uitpakt ... De raad bepaalt namelijk zelf of zij over het veiligheidsbeleid gaat of niet.

Nee, dat is niet alleen aan Piet.

Column