ANJO'S BLOG: GASGEKTE

ANJO's BLOG: GASGEKTE
Als we de klimaatprofeten in Den Haag mogen geloven, moeten we allemaal zo snel mogelijk van het gas af. Dat is niet alleen onhaalbaar, maar ook onbetaalbaar.

In Alkmaar zijn al veel mensen van het gas af. Ze zijn aangesloten op de restwarmte van het HVC- warmtenet. Mooi toch, zou je denken?

Zeker, maar de prijs van die restwarmte is gekoppeld aan de gasprijs. En die gasprijs heeft Den Haag verhoogd, om mensen te ‘stimuleren’ om andere energie te gebruiken. Ik sprak bewoners van de Schelphoek, allemaal keurige HVC- gebruikers. Alleen hun energierekening gaat fors omhoog, want ze betalen evenveel als voor gas. Vervolgens aan stadsregering gevraagd of dat ook anders kan in Alkmaar, want dezelfde landelijke partijen die hier de dienst uitmaken doen dat immers ook in Den Haag. Het antwoord? De stadsregering wil niets doen en verwijst naar hun eigen partijen in Den Haag. Terwijl ze zelf over de HVC gaat. Onbegrijpelijk. Mijn moeder zaliger zou zeggen: ‘daar sta je dan met je goeie gedrag’! Ik snap de boosheid van de Schelphoekbewoners en andere HVC-gebruikers heel goed. Ik ben geen milieuprofeet, maar als je iets wilt veranderen in het energiegebruik van mensen doe je dat niet door ze financieel te straffen in plaats van te belonen! Die restwarmte kan er immers alleen komen omdat wij allemaal keurig ons afval scheiden en inleveren. Afschaffen dus die koppeling en omlaag met die HVC-prijzen!


 

Column