ALKMAARDERS AAN ZET?

Als ik door de stad loop ben ik altijd blij dat ik in Alkmaar woon. Het is mooi om te zien hoe Alkmaarders hard werken om “hun“ stad mooier te maken.
Ruim 50 jaar geleden zette ik mijn eerste stapjes in De Hoef, waar mijn ouders een nieuwbouwhuis hadden gekocht aan de Hobbemalaan. Heel vaag kan ik mij nog herinneren dat ik mijn eerste zakgeld van een kwartje uitgaf bij Martinus de Vries, voor een potje lijm, in het winkelcentrum aldaar. Ik kom ook graag in de Hoef, waar op deze plek nu Cameraland.nl zit. Ja, voor een kwartje kan je nu niets meer kopen...

De wereld verandert, Alkmaar is veranderd en zo zou de democratie ook kunnen veranderen. Daar wordt al veel over nagedacht in het land. OPA heeft in de laatste raad een voorstel gedaan om tijdens een landelijke verkiezing, bijvoorbeeld de Europese Verkiezingen, een aantal vragen te stellen aan Alkmaarders van wat zij willen dat gemeentebestuurders moeten gaan doen. De vragen kunnen ook samen met Alkmaarders zelf worden opgesteld. En met de antwoorden kan de gemeenteraad iets concreets doen. Op deze manier zijn de Alkmaarders aan zet.

Een volmaakt idee? Nee natuurlijk niet. Zelf bedacht? Nee ook niet. Ooit is dit bedacht door de burgemeester van Heerhugowaard, Bert Blase, met wie ik wel eens gesproken heb. Ik vond dit een creatieve poging om de Alkmaarse democratie iets te vernieuwen. Het sloot in onze optiek mooi aan bij ambities van een stadsregering, die zegt Alkmaarders erbij te willen betrekken.

Maar wat een teleurstelling zeg; onder aanvoering van de VVD zeiden alle coalitiepartijen eigenlijk hetzelfde. CDA. Pvda, GroenLinks en D66 riepen allemaal op hoge toon dat het een erg slecht idee was. En OPA moest eerst maar eens wachten op ideeën vanuit de coalitie hoe zij denken dat er aan participatie vorm moet worden gegeven.

O ja; een van de partijen zei ook nog dat burgerparticipatie beter gewoon in een zaaltje kon, waar we samen met een aantal Alkmaarders en de hele raad konden praten ... OPA wil nou juist dat álle Alkmaarders de kans krijgen om zich uit te spreken.

Als ik door De Hoef loop zie ik dat er, sinds ik mijn eerste stapjes zette, best veel is veranderd. En heel veel is ook mooier geworden. Alleen het democratisch handelen is eigenlijk de afgelopen 50 jaar niet veel veranderd. De gevestigde orde van D66, CDA VVD, PvdA en GL heeft hieraan ook geen enkele behoefte...

Victor Kloos

Column