'Hé verrek, mijn pinautomaat is weg'

Pinnen in een rustige omgeving is veilig en goed voor zelfredzaamheid.

In 2020 zullen er alleen nog neutrale pinautomaten zijn. Deze worden dan beheerd door Geldservice Nederland die zorgvuldig naar plekken voor de neutrale automaat aan het zoeken is. Het aantal zal dan ook met een kwart zijn afgenomen. Vooral in de kernen zou dat tot vervelende situaties kunnen leiden.

OPA is nu al benaderd door ouderen uit De Mare die door het verdwijnen van de Rabobank daar problemen ondervinden. Het in de supermarkt pinnen -wat een alternatief kan zijn- wordt niet door iedereen als prettig ervaren omdat de omgeving erg onrustig is. OPA kan zich voorstellen dat de gemeente een bemiddelende rol speelt richting banken om bijvoorbeeld in de bibliotheek in De Mare een pinautomaat te plaatsen. In een dergelijke omgeving kan veilig en rustig gepind worden.

OPA begrijpt dat banken op bepaalde plekken pinautomaten weghalen. Plofkraken en kostenbesparing zijn de redenen. Toch is het zelfstandig kunnen blijven pinnen uitermate belangrijk, juist voor ouderen. ‘OPA zal het college verzoeken zo snel mogelijk met Geldservice NL in overleg te gaan om zo invloed uit te kunnen oefenen op waar deze nieuwe neutrale automaten komen te staan. Dit in het belang van de inwoners.’ aldus Victor Kloos.

OPA zal hiertoe op 27 september een motie in de raad indienen.

Column