Victors blog: Zeg 't met bloemen

De afgelopen 7 jaar ben ik wethouder Economische Zaken, toerisme en centrum. Gewoon ontzettend leuk om te doen. Waarom? Omdat je met veel ondernemers in contact komt die leuke ideeën hebben, hun bedrijf willen verplaatsen of verbouwen, of ergens anders in de stad nieuwe activiteiten willen beginnen, mensen die iets nieuws willen beginnen.


Toen ik in 2011 begon stond de economie er veel minder goed voor in Alkmaar dan nu. Nu neemt de leegstand in de binnenstad af en er wordt weer geïnvesteerd op bedrijventerreinen als Beverkoog en Boekelermeer.

Komt de opleving van de Alkmaarse economie nu door het college van B en W of de wethouder in het bijzonder? Natuurlijk niet.

Het zijn bedrijven die hun nek uitsteken en investeringen doen. Wel hebben wij binnen de Alkmaarse organisatie de rode loper voor ondernemers uitgelegd. Met een geweldig team mensen adviseren wij ondernemers en gaan snel in op hun plannen en vragen. Zelf vind ik het ook een sport om snel te acteren richting bedrijven. Laatst vertelde een ondernemer uit Graft de Rijp dat ik bekend sta als iemand die niet gauw iets toezegt, maar áls dat gebeurt dat het dan ook snel nagekomen wordt. Leuk compliment, me direct realiserende dat als je dit ook maar één keer niet goed doet dan...

Vol overtuiging heb ik mij ingezet voor een bruisende binnenstad. De vrije sluitingstijden worden dan vaak in een adem genoemd met de (culturele) evenementen die in de stad worden georganiseerd. Niet méér evenementen, maar wel meer bezoekers per evenement. Ik ben er van overtuigd dat de gezelligheid in de stad van belang is, omdat bezoekers meer willen dan ‘alleen maar’ winkelen. Denk daarbij aan de combinatie met een bezoek aan bioscoop of filmhuis, poppodium of museum. Als OPA-wethouder heb ik mijn steentje er aan bijgedragen. En gelukkig kunnen veel Alkmaarders het wel waarderen dat Alkmaar bruist.

Ondernemers komen ook nu weer met gave ideeën. Neem bijvoorbeeld het plan Tuinen van Holland; ook dit komt weer vanuit de Alkmaarse samenleving. Ik zeg wel vaker dat de bevolking het soms beter weet dan de politiek. Het plan beoogt om onder andere de Oosterhout en de Singel op te fleuren met bloemen. En dat natuurlijk ecologisch verantwoord. Bloemen maken de parken mooier, zorgen voor werkgelegenheid en weer meer bezoekers.

Ik zeg maar zo: ‘Zeg ‘t met bloemen’. Samen met bewoners en ondernemers gaan we er aan werken om dit plan werkelijkheid te laten worden.

Victor Kloos.