Victors blog: Geef de Paashaas geen Zwarte Piet!

Voor mij is het uitgangspunt dat je gewoon je eigen leven moet kunnen leiden erg belangrijk, met zo min mogelijk bemoeienis van welke overheid dan ook. In mijn denken ga ik er vanuit dat iedereen in gelijke situaties gelijk wordt behandeld, ongeacht geaardheid, geloof of afkomst. Dat is voor mij 'gewoon logisch'.

Neem bijvoorbeeld Pasen, dat vieren wij uiteraard. Voor sommigen is het een religieus feest, voor anderen is het een gezellig samenzijn met familie waarbij paaseieren worden gezocht en gegeten en iedereen er op zijn ‘Paasbest’ uitziet. Het is een lentefeest en de Paashaas is daar het symbool van; dat is al een eeuwenoude traditie.
Toen ik klein was deden wij thuis met Pasen altijd een wedstrijdje 'eitje schilderen'. Mijn vader was de jury (had geen zin om te schilderen) en verdorie, mijn zus won bijna altijd, ik nooit. Toch kreeg ik ook een paashaas en veel chocolade eitjes en aten we een paasstol.
Nu is er een groep mensen die deze tradities ter discussie stelt. Ik erger me daar eigenlijk kapot aan.

Diverse winkels hebben de naam paasstol vervangen door 'feeststol'. Diverse mensen vinden dat je niet meer 'Vrolijk Pasen' of 'Prettige kerstdagen' moet zeggen, omdat mensen met een ander geloof hier aanstoot aan zouden kunnen nemen. Straks gaat de Paashaas nog in de ban. Net als zwarte Piet. Gewoon te zot voor woorden toch?
Is dit nou tolerantie of gewoon een vorm van doorgeslagen politieke correctheid? Voor mij dat laatste.


Waar ik voor sta.
Voor mij betekent tolerantie ook dat elk feestje zijn eigen naam mag hebben. Of het nu gaat om het traditionele Paasfeest, Kerstfeest, of Suikerfeest of om ons 8- oktoberfeest.
'Ik leef mijn eigen leven', zoals een volkszanger dat zo mooi kan zingen. Ik vind daarbij culturele diversiteit mooi, want verschillen mogen er zijn. Bij mij zal dat nooit gepaard gaan met het afwaarderen of loslaten van tradities of culturele waarden waarmee ik opgegroeid ben. En in de politiek waak ik daar ook voor.

In december vier ik gezellig Sinterklaas en Kerst, volgende maand ook vrolijk Pasen. Eieren beschilderen doe ik niet meer, maar voor mij is Pasen zonder een lekkere paashaas van pure chocolade geen echt feest. Ik hou van tradities.

Leve de Paashaas! 

Column