Anjo's blog: Cultuur rendeert

Ziet u wat ik zie? Tel uit je winst! Zonder cultuur geen bruisende stad...


Alkmaar is een stad met veel prachtig erfgoed en ook prima culturele voorzieningen. Dat trekt jaarlijks veel bezoekers en daar ben ik als OPA-wethouder erg blij mee. Want kunst en cultuur is er niet om alleen van te genieten of om zelf te maken; het is ook belangrijk voor de economie van onze stad. De culturele identiteit van een stad geen statisch gegeven; elke tijdperk en elke eeuw laat sporen na en draagt zo ook bij aan de toekomst. Daarom moet er ook altijd ruimte zijn voor vernieuwing. OPA zich de afgelopen jaren sterk voor cultuur en erfgoed ingezet. En dat loont. De basisvoorzieningen aan het Canadaplein zijn goed op orde en trekken elk jaar meer bezoekers, zeker ons museum. Dat geldt ook voor de nieuwe hotspots op Overstad zoals het Beatlesmuseum, Filmhuis Alkmaar en poppodium Victorie. En daarbuiten dragen ook bijvoorbeeld de Kunstuitleen, het Grafisch Atelier, Het Houten Huys, de Schermermolens en haar Museummolen bij aan een goed cultureel klimaat.

Rendement
En jazeker, dat kan niet zonder subsidie van de gemeente. Sommige groepen en partijen menen dat dat weggegooid geld is. En dat cultuur alleen maar geld kost. Niets is minder waar. Een eenvoudige rekensom maakt dat duidelijk. Rekent u even mee?
In 2016 bezochten ruim 1,3 miljoen mensen de culturele instellingen, 436.300 van deze bezoekers kwam van buiten de stad. Gemiddelde besteding van bezoekers van buiten in Alkmaar was in 2016 € 46,90. Het economisch rendement voor de stad is daarmee € 20.462.423. Het totale subsidiebudget is 13,5 miljoen. Ziet u wat ik zie?
Tel uit je winst!

Zonder cultuur geen bruisende stad!


 

Column