Lijsttrekker Victor Kloos: ‘EEN BINNENSTAD MOET BRUISEN’

Victor Kloos over kaas, chocola en een levendig stadscentrum ‘EEN BINNENSTAD MOET BRUISEN’
Victor Kloos over kaas, chocola en een levendig stadscentrum

ALKMAAR - Wél kaas, maar geen chocola. Dat was een fikse domper voor wethouder Victor Kloos, die zich jarenlang hard maakte voor de Chocolate Experience in de Ringersfabriek. Ook Topshelf kwam, zag, maar wist net als in andere steden niet te overtuigen. En IKEA dan? Zijn er echt gesprekken om deze publiekstrekker naar Alkmaar te halen? Wethouder Victor Kloos blikt terug en vooruit op Alkmaar, de stad van kaas, toeristen en een bruisend stadscentrum.

Dat Alkmaar profiteert van de status als kaasstad staat buiten kijf. Het plan om de kaasmarkten uit te breiden blijkt een regelrechte hit, want met bijna 170.000 bezoekers werd dit jaar een nieuw record gevestigd. Ook de avondkaasmarkten werden goed bezocht. "We gaan hier volgend jaar zeker mee door. Sterker nog, we gaan deze markten ook veel meer promoten. Het aantal bezoekers is gestegen met tien procent, maar we blijven strijden voor meer bezoekers naar Alkmaar. Het levert geld en banen op. Ook willen we bezoekers langer in Alkmaar houden. Zo wordt er gewerkt aan een Kaas Experience. Momenteel worden de plannen verder uitgewerkt, maar zeker is dat voor aanvang van de kaasmarkten 2018 de eerste fase van deze Experience in het Waaggebouw open gaat. Hier kun je dan 365 dagen per jaar kaas 'beleven'. De tweede fase van de Kaas Experience - waarin onder meer kaas proeven centraal staat - wordt later uitgevoerd."

Hotels
Bezoekers die langer in Alkmaar blijven, moeten wel kunnen overnachten en dat lukt door de toename van hotels, zoals het College hotel. Maar ook de gevangenis Schutterswei wordt getransformeerd tot hotel en het hotel voor Chinese toeristen bij het station - naast het pand van Reaal aan de Kruseman van Eltenweg - gaat er volgens Kloos komen. "Ik verwacht binnen twee maanden meer nieuws."

Chocola
Dat Alkmaar naast kaasstad geen chocoladestad wordt, is voor Kloos een grote teleurstelling. De wethouder was groot voorstander van de Chocolade Experience in de oude Ringersfabriek. Drie jaar lang trok hij samen met Arthur Dontje van Dobla op om Ringers weer te laten ruiken naar chocola. "Ontzettend jammer dat dit project niet gelukt is. Je werkt als gemeente jaren lang aan een prachtig plan, maar het is uiteindelijk de markt die bepaalt of een project financieel haalbaar is. Of ik niet eerder zag aankomen dat het dreigde te mislukken? Natuurlijk wisten we dat het moeilijk werd. Langzaam maar zeker kwamen er meer beren op de weg. Gelukkig is niet alles voor niets geweest, want de verlaagde kade maakt het gebied echt aantrekkelijker. Ook zonder Chocolate Experience waren we dit van plan, we hebben het alleen versneld uitgevoerd."
Hoe de toekomst van de Ringersfabriek er uitziet, is niet bekend. Volgens Kloos staat het vast dat de fabriek niet gesloopt wordt. "De fabriek is een monument en blijft in tact, maar de invulling zal anders worden. Een hotel in Ringers is nog onzeker en nu de Chocolate Experience niet doorgaat, wordt gewerkt aan nieuwe plannen. Een horeca-invulling zou goed passen, want er mag wel wat reuring ontstaan."

IKEA
Dat onderneemster Inge van Kemenade de stekker uit Topshelf trok, was na het niet doorgaan van chocoladeplannen de tweede fikse domper voor Alkmaar. "De foto's van de opening prijken nog aan de wand", wijst Kloos naar een fotocollage boven zijn bureau. "Van de verhuurder begrijp ik dat er nog volop belangstelling is voor het voormalige V&D pand, dus hopelijk krijgen we daar een goede invulling voor. IKEA? Nee, de Laat lijkt me geen geschikte straat om met je auto je nieuwe kast op te halen. Overstad zou veel logischer zijn. Als wethouder kan ik lobbyen om zulke grote spelers naar Alkmaar te lokken. Het contact is er ook, maar de ontwikkeling voor binnenstedelijke winkelconcepten is bij IKEA nog maar net begonnen. Dat zou ook interessant kunnen zijn voor Alkmaar dus dat houden we scherp in de gaten."

Overkill
Om de levendigheid in het centrum te vergroten en leegstand tegen te gaan, krijgt de horeca steeds meer kansen zich in de binnenstad te vestigen. Kloos is niet bang dat er een overkill aan horeca ontstaat waarbij kannibalisme op de loer ligt. "Ondernemers weten verdomd goed waar kansen liggen en dat zie je terug in de stad. Concurrentie stimuleert ondernemers alleen maar om nog meer onderscheidend te zijn. Verder hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan meer en nieuwe evenementen. Een binnenstad moet bruisen. Winkeliers profiteren daar ook van, want een bruisend centrum waar je kunt shoppen en goed kunt eten of drinken trekt bezoekers uit de wijde omgeving. Uiteraard moeten we goed kijken waar we wat organiseren. Zo blijkt uit recent onderzoek van het Geluidsburo dat sommige locaties minder geschikt zijn voor muziekevenementen."

Veiligheid
Kloos is tevreden over wat dit college de afgelopen jaren bereikt heeft, al is hij teleurgesteld dat het niet gelukt is Alkmaar tot de een van de tien veiligste steden van Nederland te maken. "We hebben er veel aan gedaan om deze ambitie te verwezenlijken, maar de genomen maatregelen hebben onvoldoende resultaat opgeleverd. Verder wil ik in de toekomst graag nog meer aandacht voor bewonersinitiatieven. Inwoners die bijvoorbeeld gezamenlijk een tuin onderhouden en daar groente uit eten. Ik geloof dat dit voor verbinding en saamhorigheid zorgt. Het initiatief bij burgers neerleggen, daar ben ik groot voorstander van. Buurtbewoners weten vaak beter dan bestuurders wat goed is voor hun buurt. Dit zijn onderwerpen waar in een volgende bestuursperiode graag aandacht aan wil schenken, maar dat is uiteraard aan de kiezers. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren ben ik positief gestemd. We raken steeds meer uit de economische crisis. Alkmaar bruist, trekt steeds meer bezoekers en de toekomst ziet er gewoon goed uit."

Column