KAASKOP AUGUSTUS 2017 KOOS POLDERMAN 54 JAAR

Als er ergens in Alkmaar het brandweer-DNA door de aderen stroomt dan is het wel bij de rasechte Alkmaarse familie Polderman. De goedlachse Koos is opgegroeid in de Paternosterstraat boven het toenmalige familiebedrijf city-garage Polderman. Oudere Alkmaarders weten zich deze garage vast nog wel te herinneren. De opa van Koos is deze garage ooit in de binnenstad begonnen. Het is niet toevallig dat deze locatie toen precies tegenover de brandweerkazerne lag.

Na zijn militaire dienstplicht besloot Koos in 1985 in het bedrijf van zijn vader te stappen. Deze was inmiddels naar de Beverkoog verhuist. Zijn vader was in die tijd vrijwillig ondercommandant van de brandweer Alkmaar en het bloed kroop waar het niet gaan kon. Koos sloot zich in 1987 ook aan bij de vrijwillige brandweer van Alkmaar. Na 8 jaar kwam er een beroepsvacature vrij en dat leek Koos wel wat. Hoewel zijn vader nog even moest wennen aan het idee dat Koos hem niet zou opvolgen zette Koos in 1995 zijn eerste stappen als beroeps. Omdat zijn taak als beroepsbrandweer meer op het vlak lag van opleidingen en oefeningen regelen bleef hij zich ook als vrijwilliger inzetten met de daadwerkelijke brandbestrijding en andere uitrukklussen. Koos is dus nu al 30 jaar vrijwilliger en 22 jaar beroepsbrandweer. Als beroeps valt hij nu onder de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord en regelt hij de opleidingen in de vakbekwaamheid. Als vrijwilliger is hij al sinds 1999 postcommandant van de helft van de vrijwilligers van Alkmaar onder de naam “Kracht en Paraat”.

1 september aanstaande is voor Koos een mooi moment om als commandant van de vrijwilligers een stap terug te doen. Na zoveel jaar vind hij het een mooi moment om verder te gaan als bemanningslid tussen “zijn” jongens. Het stokje draagt hij over aan, hoe kan het ook anders, zijn broer Marcel, die inmiddels zijn sporen ook al heeft verdiend.

Koos woont al 27 jaar met zijn vrouw Carla naar volle tevredenheid in de Pastoor Maatstraat in Oudorp. Ook Jim van 18 en Loïs van 21 wonen nog bij Koos en Carla. 
Op de foto een trotse Koos voor 1 van de paradepaardjes van het korps. Koos, nog heel veel werkplezier bij de brandweer in Alkmaar en bedankt voor al je passie en inzet van de afgelopen decennia.