KAASKOP DECEMBER 2016 “DE VLAMINCK”

Zaterdagochtend rond half 11. Nog even en de zaak gaat weer open. 400 kilo geschilde aardappelen liggen in zakken opgestapeld klaar om ambachtelijk te worden omgetoverd tot die overheerlijke goudgele rakkers. Welke Alkmaarder of buitenpoorter kent de zaak niet? Duizenden zijn er de afgelopen decennia langs gelopen en konden de drang niet weerstaan om zich aan te sluiten in de wachtende rij liefhebbers.
 
Al bijna 25 jaar runt de familie Molenaar het beroemde friethuis “De Vlaminck” aan de Voordam in Alkmaar. Sinds januari 2013 heeft Ivo samen met zijn vrouw Marieke het stokje overgenomen van vader Jan. Het blijft bij de Vlaminck bij de traditionele patat met al zijn soorten sauzen en  stoofvlees. Daar wordt niet vanaf geweken en daar zijn ze in gespecialiseerd. Voor een frikandel of andere snack ga je maar de “gewone” snackbar. Enige uitzondering is de uitmuntende gehaktbal uit de jus, maar die  neemt een bescheiden plaats in.

De aardappels worden geteeld bij boer Van der Burg in de Schermer, en zijn dus sinds de gemeentelijke fusie ook van Alkmaarse komaf. Het zijn de Frieslanders en Agria’s die garant staan voor de perfecte smaak. Na het rooien worden ze een periode in de koeling bewaard om het spruiten tegen te gaan. Hierna komt Kees Mulder uit Broek op Langedijk de buit ophalen om ze daarna op kamertemperatuur mechanisch te schillen en af te leveren op de Voordam.

Ivo is zichtbaar trots dat hij zich in het rijtje Kaaskoppen mag scharen. Ondanks het feit dat Ivo en zijn vrouw en kinderen niet in Alkmaar wonen, vinden we deze benoeming van De Vlaminck op zijn plaats.

De Onafhankelijke Partij Alkmaar hoopt dat Alkmaarders en al de bezoekers van de stad de komende jaren nog menig “vette bek” mag halen bij dit pareltje van de binnenstad.