Toespraak dodenherdenking in Overdie

4 mei Overdie.

Onderstaande toespraak is door Jan Hoekzema, fractievoorzitter uitgesproken tijdens de bijzondere dodenherdenking in Overdie.
 
Goedenavond dames en heren, jongens en meisjes.

Vanavond worden in Nederland en ook bij ons in Alkmaar op heel veel plaatsen alle Nederlandse burgers en militairen herdacht, die sinds de tweede wereldoorlog tot en met vandaag, waar ook ter wereld, zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesmissies.
In Alkmaar gebeurt dat bij de herdenking in de Grote Kerk en op de Algemene Begraafplaats, in Schermer en in Graft- de Rijp en ook bij het monument bij de Spoorwegovergang in Sint Pancras. En voor het eerst nu ook hier in Overdie. En dat op jullie eigen initiatief!

Alle wethouders en de burgemeester hebben daarbij een taak en daarom kan jullie wethouder Overdie hier tot haar spijt niet bij deze herdenking zijn.
Maar het is wel belangrijk dat het gemeentebestuur laat zien dat jullie initiatief zeer gewaardeerd wordt en ook ondersteund en dat is de reden dat ik vanavond deze waardering graag wil uitspreken.
Want met dit initiatief vanuit de wijk zelf laten jullie zien dat de vrijheid waarin wij leven niet vanzelfsprekend is. Dat daar soms een hoge prijs voor moet worden betaald, niet alleen in die ongekend gruwelijke Tweede Wereldoorlog, maar tot op de dag van vandaag op veel plekken in de wereld. En dat het goed is om daar op een dag als vandaag bij stil te staan. En stil te zijn.
Vrijheid is niet alleen de afwezigheid van oorlog. En ook niet dat iedereen maar onbeperkt kan doen en laten wat hij of zij wil. Dan zou immers alleen het recht van de sterkste, de slimste of de rijkste gelden. Het gaat om vrijheid in verbondenheid en om vrijheid als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Met respect voor ander. Met ruimte voor verscheidenheid. Waar deze wijk Overdie zo’n mooi voorbeeld van is. Die vrijheid als fundament van onze rechtsstaat is kostbaar. En die vrijheid heeft bescherming nodig als ze onder druk staat. Want wij leven in een stad waar iedereen het recht heeft om zijn of haar mening te geven, een school of opleiding naar keuze te volgen, een stad waarin de inwoners het recht hebben om niet gediscrimineerd te worden.

Aan die vrijheid willen we en moeten we blijven werken. Vrijheid maak je ook met elkaar en dat werk is eigenlijk nooit af. Het blijft een soort ‘werk in uitvoering’. Want het juist ook ons eigen handelen, van ons allemaal dat wij kunnen blijven leven in een verdraagzame samenleving, waarin die vrijheid kan blijven gedijen en bloeien.
Met deze bijzondere herdenking hier vandaag in Overdie, laten jullie ook zelf zien dat jullie die vrijheid belangrijk vinden en dat jullie daar ook aan werken: alle culturen en geloven samen! Dat verdient een groot compliment voor iedereen hier aanwezig en voor de initiatiefnemers ( Lydia, Aussie en Marja) in het bijzonder.

Straks klinkt de trompetmuziek en zijn we twee minuten stil.
 
2 minuten ter nagedachtenis aan allen die hun leven lieten voor onze vrijheid
2 minuten om hen niet te vergeten
2 minuten om te bedenken hoe kostbaar die vrijheid is en hoe we daaran kunnen blijven werken.
 
Ik dank jullie wel.

Column