OPA zou veiligheidsscan in huis willen bij 65plussers

OPA zou veiligheidsscan in huis willen bij 65plussers Steeds meer ouderen maken een fatale val in huis. Dit meldde de NOS onlangs in een item op het journaal. Voor de Onafhankelijke Partij Alkmaar was dit aanleiding om het Alkmaarse beleid eens onder de loep te nemen. Kan veiligheid in huis bij ouderen beter bekeken worden?

Dominique Dubois heeft namens de Onafhankelijke Partij Alkmaar vragen gesteld aan het college over een pilot die sinds januari in De Hoef draait. Met 'De Hoef Vitaal' bezoeken deskundigen 65 + ers thuis, om de toekomst te bespreken en problemen te voorkomen. Volgens OPA is het gesprek vooral gericht op sociale & medische aspecten. De fractie wil van het college weten of het aspect 'veiligheid in huis' ook besproken wordt met de ouderen. Zo niet, kan dit aspect dan aan het pakket in de pilot toegevoegd worden, vraagt de partij zich af. Je moet dan denken aan controle van drempels, gladde vloerkleden, hoge kastjes of een douche met gladde tegels.
Denk tevens aan ongevallen bij ouderen waarbij is gebleken dat heupfracturen hierbij de meest voorkomen. Een heupoperatie en revalidatie kost al gauw meer dan € 10.000,=, en voorkomen is beter dan genezen.

Ook wil OPA van het college weten of een 'veiligheidsscan' in alle wijken ingevoerd kan worden. In Enschede wordt bij elke 65plusser al een deskundige langsgestuurd om te kijken welke gevaren er in huis liggen. Die worden dan verholpen. Dit idee is samen met de zorgverzekeraar bedacht.

Bron: Dichtbij.nl


Alkmaar, 19 maart 2013

Column