Slimme prullenbakken in binnenstad

Slimme prullenbakken in binnenstad Dankzij een initiatief van OPA krijgt het centrum van Alkmaar op vier plekken slimme prullenbakken. De eerste nieuwe straatcontainer is in de Langestraat geplaatst.

De afvalbakken zijn voorzien van een zonnecollector en een ingebouwd persmechanisme. Hierdoor is de capaciteit tien tot vijftien keer zo graat als traditionele prullenbakken.
De afvalbakken zijn hufterproof en in de container zit een accu die slechts één dag zon nodig heeft om een maand lang afval te kunnen persen. Ook op bewolkte dagen, laadt de straatcontainer op. Het persmechanisme treedt automatisch in werking wanneer het zwerfafval een bepaald volume heeft bereikt. Door de vergrote capaciteit hoeven ze minder vaak geleegd te worden.

Voorlopig worden de containers op vier strategische plaatsen in Alkmaar geplaatst, waar het aanbod van zwerfafval groot is. Het gaat om de Laat (ter hoogte van de McDonalds), Langestraat (hoek van de Mient), Langestraat (nabij Hema) en het Hofplein (hoek Magdalenenstraat). De komende periode wordt bekeken of de containers aan de verwachtingen voldoen. Wanneer dit het geval is, volgen mogelijk meer plekken in de stad. De containers moeten ook zorgen voor een schoner straatbeeld. De nieuwe straatcontainers voorzien van een afsluitsysteem, zodat meeuwen er niet bij kunnen komen.

Bron: Alkmaars Nieuwsblad

23 december 2012

Column